onsdag 2. juni 2010

KrF: Utdanningsdirektoratet bedriver hjernevask

Vårt Land skrev i går om Utdanningsdirektoratets nye ressurshefte for undervisning om seksualitet, som jeg har skrevet om før. KrF-politiker Øyvind Håbrekke kaller heftet "løgn og propaganda", "makkverk" og "hjernevask".

Jeg synes det er positivt at dette ressursheftet får mer oppmerksomhet. Men jeg mener at Håbrekke systematisk feiltolker ressursheftet. For eksempel sier han at "Utdanningsdirektoratet er derimot kronisk opptatt av å minimalisere betydningen av kjernefamilien til bare ett av flere valg. Det fremstilles som at det er hipp som happ om du har en foreldre eller to foreldre. Ansvar og forpliktelse er erstattet med et sammensurium av babyfrø og babyegg."

Poenget er ikke om det er best å ha to foreldre eller en forelder. Poenget er at man som lærer har elever med begge foreldresituasjoner, og at det da naturligvis ikke er noen oppgave for læreren å fortelle elevene at de som har to foreldre er mer "normale" eller nødvendigvis har det så mye bedre enn de som har én.

Tilsvarende skriver Espen Ottosen: "At det skal legges vekt på seksuell orientering i undervisningen er vel og bra. Men det blir helt feil om en skal tre ned over hodet på elevene at homoseksualitet er noe de kanskje bør vurdere å prøve ut og er nøyaktig like bra som heteroseksualitet."

Igjen: man kan gjerne mene at homofili er "bedre" enn heterofili eller omvendt, men overfor elevene (som har hver sin oppfatning av egen seksuelle orientering helt utenfor lærerens kontroll) er det helt håpløst å framholde at en legning er mindreverdig. Vi vet nok til å kunne slå fast at slik læreradferd ikke er bra for elevene.

(Jeg har ikke selv vært med på å skrive ressursheftet, men har vært med på den forberedende planleggingen og også kommentert enkelte utkast. Så er den "inhabiliteten" nevnt.)

1 kommentar:

 1. Angående foreldresituasjoner...
  Det har nylig vært en sak i media verden over de to siste dagene om en ny undersøkelse som viser at barn av lesbiske kommer bedre ut av det enn barn av heterofile.
  Den er å lese her:
  http://www.aftonbladet.se/wendela/barn/article7261860.ab (kortfattet om den, lett å skumme gjennom)
  http://edition.cnn.com/2010/HEALTH/06/07/lesbian.children.adjustment/index.html (langt intervju med hun som står bak undersøkelsen)
  Nanette Gartrells artikkel i American Academy of Pediatrics er å finne her:
  http://pediatrics.aappublications.org/cgi/reprint/peds.2009-3153v1.pdf

  Jeg har mailet flere norske aviser igår om dette, uten å ha fått noe svar eller ser at noen av de har skrevet noe om dette. Trist, for det er nettopp slike undersøkelser som dette som er med på å rive ned slike fordommer som at, "barn må ha en mamma og en pappa, ellers blir de kriminelle, prostituerte og narkotikamissbrukere" (slik en del tendenserer å tenke om barn av homofile/lesbiske).

  Nåh, interessant sak i alle fall. :)

  SvarSlett