søndag 6. februar 2011

Dør håndskriften?

Aftenposten har i dag en snodig artikkel under overskriften "Håndskriften dør. Hva så?" hvor de underligste påstander framkommer.

Arne Trageton ved HSH siteres på følgende: "Det er historisk interessant med håndskrift, men denne måten å skrive på er stort sett avskaffet – unntatt i skolen. (...) Håndskrift er i ferd med å bli en kunstnerisk aktivitet."

Det er i slike små øyeblikk jeg lurer på om jeg lever i et parallellunivers til forskerne. Men jeg slår meg ikke til ro med parallelluniversteorien - det må jo være Trageton som tar feil. For egen del bruker jeg håndskrift veldig mye - jeg skriver korte beskjeder til meg selv, jeg setter opp lapp på døra om at jeg er bortreist noen dager, jeg skriver stikkordslister når jeg skal i gang med en artikkel, jeg noterer i margen når jeg leser andres artikler. Og jeg har til og med lagt merke til at den eneste måten å levere inn forslag til vedtak på under møter i mitt avdelingsstyre, er å levere håndskrevne forslag (hvis man da ikke har forberedt dem på forhånd og derfor har med en utskrift). Og går jeg til renseriet for å levere ei skjorte til rens, får jeg jammenmeg en lapp med håndskrift på om når den er levert og når jeg kan få den tilbake.

Har Trageton forskning som viser at håndskrift stort sett er avskaffet utenfor skolen? I så fall bør jeg sikkert stille opp som forskningsobjekt, siden jeg er en av få gjenværende håndskriftbrukere, både profesjonelt og privat...

2 kommentarer:

  1. Trageton har nok ikke noe forskning som peker mot dette. Det er kun synsyng fra hans side. Men han har jo utarbeidet sin skrive-til-lese-pedagogikk og jeg tror at dette har farget hans syn på saken.

    Forøvrig viser forskning at skriving-til-lesing virker på en måte. Elever som begynner å skrive med pc blir flinke til akkurat dette. Men vi vet ikke om de blir flinkere til å lese eller skrive med blyant (kanskje tvert om på det siste).

    Et annet moment som er verdt å ta med seg er at de ulike touch-skjermene muligens vil aktualuisere håndskriften. Men det er bare mine synsinger.

    SvarSlett
  2. Ja, jeg tror også at det er synsing. Men i så fall ville det jo vært ryddig å presisere det...

    Og jeg er enig i at det blir spennende å følge med på hvordan utviklingen går videre. For vi kan vel være sikre på at framtidens skriving ikke først og fremst vil foregå på tradisjonelle tastaturer som er bortimot en halvmeter brede... (Tastaturet jeg skriver dette svaret på, er 44 cm x14 cm...)

    SvarSlett